Maria Optik Synundersökningar Karlstad Nattlins

Nattlinser

Vad är nattlinser?

Nattlinsen är en stabil lins som är speciellt designad för att korrigerar din närsynthet när du sover så att du slipper glasögon eller kontaktlinser under dagen.


Är du nyfiken på om nattlinser kan vara rätt för dig? Kontakta oss för en omfattande synundersökning och rådgivning. Vi hjälper dig att avgöra om nattlinser är ett lämpligt val för din ditt synfel och livsstil.

Kan man sova bort sin närsynhet?!

Jo det är faktiskt göra om du har rätt sorts synfel och det är ett bra sätt att stanna upp utvecklingen av närsynthet hos barn. Vi är certifierad optiker för att tillpassa nattlinserna från Enseyes och är en av få i Värmland som tillhandahåller utprovning.

Hur fungerar nattlinser?

Nattlinser har en speciell form och design som tillpassas speciellt efter varje öga. Nattlinsen formar om ögats hornhinna under nattens timmar när du sover, så att du under dagen ser bra utan hjälpmedel som daglinser och glasögon. Du kommer att upptäcka en märkbar skillnad redan efter första natten och för det mesta uppnår man full effekt efter 3-12 dagar med hjälp av nattlinsen. Resultatet av nattlinsen varar minst 16 timmar. Efter första natten får du endagslinser om synfelet inte helt är borta. Detta upprepas följande dagar tills du kan se bra utan några linser alls. Det tar mellan 3-12 dagar att uppnå full effekt.

Bra att veta om nattlinser

Nattlinser kan vara ett alternativ till laseroperation där den sk orthokeratologiska korrektionen som denna typ av linser  ger, till skillnad från operation, ingen varaktig förändring. När du slutar använda linserna kommer ditt synfel tillbaka. Så nattlinsen ger samma resultat som operation men utan dess risker då processen går att vända, vilket innebär att om du slutar använda linserna, återgår hornhinnan till sin naturliga form.

Vem kan använda nattlinser?

Denna typ av linstillpassning passar för dig som har mild eller moderat närsynthet upp till ca -5,50 dioptrier och har ett brytningsfel upp till -2,50 dioptrier. 


Personer med ögonsjukdomar kan inte tillpassas med nattlinsen. Den utprovas därför endast av specialister. För att få en tillförlitlig mätning av hornhinnan använder man en topograf och beställer därefter linsen individuellt utprovad för varje enskilt öga. Första tiden behövs återbesök minst en gång i veckan, tills önskad effekt är uppnådd. Därefter sker kontrollerna halvårsvis eller årsvis

Hur länge har nattlinsen funnits?

Nattlins nattlinstillpassning Enseyes Närsynhet barn

Broschyr om Nattlinsen
- klicka HÄR för PDF från ens eyes hemsida

Läs mer på Enseyes hemsida HÄR om hur Natllinsen fungerar 

I USA har denna typ av kontaktlinser används i ungefär 20 år. Principen för metoden går tillbaka till 1962.

Synundersökning Maria Optik Optiker Nattlins synfel