Maria Optik Synundersökningar Karlstad Nattlins

Nattlinsen

Sova bort sin närsynhet?!

Jo det är faktist sant att det fungerar om du har rätt sorts synfel och ett bra sätt att stanna upp utvecklingen av närsynthet hos barn. Vi är certifierade att tillpassa nattlinserna från Enseyes och är en av få i Värmland som tillhandahåller utprovning.

Läs mer på Enseyes hemsida HÄR
om hur Natllinsen fungerar 

Nattlins nattlinstillpassning Enseyes Närsynhet barn

Broschyr om Nattlinsen
- klicka HÄR för PDF från ens eyes hemsida

Synundersökning Maria Optik Optiker Nattlins synfel

Nattlinsen är en stabil lins som korrigerar din närsynthet när du sover så att du slipper glasögon eller kontaktlinser under dagen.

Linsen formar om ögats hornhinna under nattens timmar när du sover, så att du under dagen ser bra utan hjälpmedel. Du kommer attupptäcka en märkbar skillnad redan efter första natten och för det mesta uppnår man full effekt efter 3-12 dagar. Resultatet av nattlinsen varar minst 16 timmar. Ju svagare styrka desto längre behåller du en bra synskärpa utan glasögon eller kontaktlinser.


Ett alternativ till laseroperation.

Den orthokeratologiska korrektionen ger, till skillnad från operation, ingen varaktig förändring. När du slutar använda linserna kommer ditt synfel tillbaka.Så nattlinsen ger samma resultat som operation men utandess risker.

Denna typ av linstillpassning passar för dig som är närsynt upp till ca -4,50 dioptrier och har en astigmatism upp till -2,50 dioptrier

Processen går att vända, vilket innebär att om du slutar använda linserna, återgår hornhinnan till sin naturliga form.


Efter första natten får du endagslinser om synfelet inte helt är borta. Detta upprepas följande dagar tills du kan se bra utan några linser alls. Att nå full effekt tar mellan 3-12 dagar.


Personer med ögonsjukdomar kan inte tillpassas med nattlinsen. Den utprovas endast av specialister. För att få en tillförlitlig mätning av hornhinnan använder man en topograf och beställer därefter linsen individuellt utprovad för varje enskilt öga. Första tiden behövs återbesök minst en gång i veckan, tills önskad effekt är uppnådd. Därefter sker kontrollerna halvårsvis.


Hur länge har nattlinsen funnits?

I USA har orthokeratologiska kontaktlinser används i ungefär 20 år. Principenför metoden går tillbaka till 1962.


Vad betyder ordet Orthokeratologi?

Ordet ortho betyder riktig eller rak, kera betyder i förhållande till hornhinnan och logi är läran om.Den orthokeratologiska processen utnyttjar hornhinnans elasticitet. Hornhinnan formas om av nattlinsen i exakta mikrometer som ett avtryck från en form.